Cervicale dystonie

Cervicale Dystonie (CD) of spasmodische torticollis is een chronische, invaliderende neurologische aandoening die zich kenmerkt door abnormale houdingen of schokken van het hoofd als gevolg van onvrijwillige spiercontracties van de nek. Pijn wordt door ongeveer 75% van de patiënten ervaren en is naast de afwijkende stand van het hoofd de grootste oorzaak van de belemmeringen in het dagelijks leven

Wanneer fysiotherapie?

Naast de behandeling met botuline toxine worden de meeste patiënten door de neuroloog doorverwezen voor fysio- of oefentherapie. Deze therapie richt zich voornamelijk op het tegengaan van spierverkortingen in de nek en het beweeglijk houden van de wervelkolom. Verder zijn houdingsadviezen en ontspanningsoefeningen van belang om een betere controle over de (onwillige) eigen nekspieren te krijgen zowel in rust als tijdens bewegen.

Zo werkt fysiotherapie

Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut gespecialiseerd in cervicale dystonie precies weten wat uw lichamelijke klachten zijn. Zo kan zij vaststellen of u gebaat bent bij fysiotherapie of daarnaast nog hulp van een andere (para-)medische specialist nodig heeft. Als duidelijk is dat fysiotherapie u kan helpen, gaat u samen op zoek naar welke bewegingen het meest belastend zijn, hoe de pijn beïnvloed kan worden en welke oefeningen het best aansluiten bij uw mogelijkheden. De fysiotherapeut wil ook weten wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat hoopt u met de behandeling te bereiken? Wat wilt u weer kunnen?

Als de fysiotherapeut een analyse en hypothese heeft gemaakt, bespreekt zij met u het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken.

Een afspraak maken

Herkent u zich in bovenstaande klachten? Maak een afspraak met Marian van Engen door te bellen, mailen of het contactformulier in te vullen:

010 471 14 26 - fysiotherapie@pmcschiedam-vlaardingen.nl

Voor fysiotherapie bij cervicale dystonie of spasmodische torticollis is een schriftelijke verwijzing nodig van huisarts of specialist.