Longfysiotherapie / COPD-training

Bij longaandoeningen ademt u minder (gemakkelijk) in en uit. Bij inspanning raakt u snel kortademig. De conditie neemt snel af. Dit kan grote beperkingen hebben op uw dagelijkse bezigheden. De longfysiotherapeut kan u hierbij hulp bieden.

Wanneer longfysiotherapie / COPD-training?

De meest voorkomende longaandoening is COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Deze aandoening komt vaak voor als u heeft gerookt, maar kan ook andere oorzaken hebben. Ook bij andere aandoeningen aan uw longen kan onze longtherapeut helpen. Voor onder andere het volgende kunt u bij onze long fysiotherapeuten terecht:

  • Benauwdheid en kortademigheid
  • Hoesten en ophoesten van slijm
  • Vermoeidheid
  • Verslechtering van de conditie en spierkracht
  • Een veranderde gemoedstoestand, zoals depressieve gevoelens

Zo werkt longfysiotherapie / COPD-training

U bent verwezen door uw huisarts of longspecialist. Bij de eerste afspraak wil de Longfysiotherapeut precies weten wat uw lichamelijke klachten zijn. Ook gaat u samen op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw klachten en brengt u leefstijl in kaart. Als duidelijk is dat longfysiotherapie u kan helpen, gaat u samen op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw klachten. De longfysiotherapeut wil ook weten wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat hoopt u met de behandeling te bereiken? Wat wilt u weer kunnen? De longfysiotherapeut onderzoekt daarna het lichaamsdeel of de lichaamsdelen waar u last van heeft, en kijkt welke invloed uw klacht of aandoening heeft op uw houding en de manier waarop u beweegt.

Als de fysiotherapeut een analyse en hypothese heeft gemaakt, bespreekt hij of zij met u het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken. De behandeling bij de longfysiotherapeut kan bestaan uit het trainen van uw conditie en spierkracht, oefeningen die u helpen om in het dagelijks leven actiever te worden of oefeningen om beter te kunnen ademhalen. Als het behandeltraject klaar is, bekijkt u nog een aantal keer per jaar samen met de longfysiotherapeut hoe het gaat. Als het nodig is, wordt de behandeling tijdelijk hervat.

Een afspraak maken

Herkent u zich in bovenstaande klachten? Maak een afspraak met één van onze longfysiotherapeuten, Karin Dronk, Abbas Jafri of Martin de Raaij, door te bellen, mailen of het contactformulier in te vullen:

010 471 14 26 - fysiotherapie@pmcschiedam-vlaardingen.nl

Voor longfysiotherapie is een schriftelijke verwijzing nodig van huisarts of specialist. Als u niet naar de praktijk kunt komen, kan de therapie aan huis gegeven worden.