Bekkenfysiotherapie

Klachten rond het bekken zijn vaak vervelende klachten die zeer belastend kunnen zijn voor uw dagelijkse gang van zaken. Bekkenfysiotherapie kan een oplossing bieden. Deze therapie helpt vrouwen, mannen en kinderen om weer controle (terug) te krijgen.

Wanneer bekkenfysiotherapie?

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Als uw bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kunt u klachten krijgen. Voor onder andere het volgende kunt u bij onze bekkenfysiotherapeut, Micky Kamta, terecht:

  • Pijn in de lage rug, onderbuik, bekkenbodem, stuitje of schaambeen.
  • Pijnklachten rond de anus of rond de geslachtsdelen
  • Klachten tijdens en na de zwangerschap
  • Revalidatie na operatie aan prostaat, darmen of blaas
  • Ongewild verlies van urine, winden of ontlasting
  • Langdurige obstipatie
  • Steeds terugkerende urineweginfecties, blaasontstekingen en / of prostaatontsteking
  • Problemen met het ontwikkelen van zindelijkheid (bedplassen)
  • Klachten als gevolg van verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • Klachten bij het vrijen door functiestoornissen van de bekkenbodem

Zo werkt bekkenfysiotherapie

Bij de eerste afspraak wil de bekkenfysiotherapeut precies weten wat uw lichamelijke klachten zijn. Zo kan zij vaststellen of u gebaat bent bij bekkenfysiotherapie of daarnaast nog hulp van een andere (para-)medische specialist nodig heeft. Als duidelijk is dat bekkenfysiotherapie u kan helpen, gaat u samen op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw klachten. De bekkenfysiotherapeut wil ook weten wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat hoopt u met de behandeling te bereiken? Wat wilt u weer kunnen? De bekkenfysiotherapeut onderzoekt daarna het lichaamsdeel of de lichaamsdelen waar u last van heeft, en kijkt welke invloed uw klacht of aandoening heeft op uw houding en de manier waarop u beweegt.

Als de bekkenfysiotherapeut een analyse en hypothese heeft gemaakt, bespreekt zij met u het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken. De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruik gemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren, zodat u goed kunt zien wat u doet. Als het nodig is, geeft de bekkenfysiotherapeut advies over houding, de belasting op het bekken, toiletgedrag, eet- en drinkgewoonten of ondersteunende hulpmiddelen, zoals een bekkenband.

Een afspraak maken

Herkent u zich in bovenstaande klachten? Maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten door te bellen, mailen of het contactformulier in te vullen:

010 471 14 26 - fysiotherapie@pmcschiedam-vlaardingen.nl

Voor bekkenfysiotherapie is GEEN verwijzing nodig van huisarts of specialist. U kunt dus direct een afspraak maken. Als u niet naar de praktijk kunt komen, kan de therapie aan huis gegeven worden.