Claudicatio Intermittens / etalagebenen

‘Etalagebenen’ is de volksterm voor het medisch begrip ‘Claudicatio Intermittens’ wat letterlijk betekent ‘met tussenpozen mank lopen’. Uw slagaderen zijn vernauwd door slagaderverkalking waardoor de spieren die u gebruikt tijdens het lopen te weinig zuurstof krijgen. U kunt niet doorlopen en moet noodgedwongen stoppen. Onze claudicatio-fysiotherapeuten kunnen u hierbij hulp bieden.

Wanneer fysiotherapie bij Claudicatio Intermittens / etalagebenen?

Slagaderverkalking kan beperking geven op uw dagelijks functioneren, maar kan bij te laat ingrijpen ook ernstiger gevolgen hebben. Dankzij de speciale training van de claudicatio-fysiotherapeut is een operatie meestal niet nodig. Nog maar een enkele keer is een ingreep in het ziekenhuis toch noodzakelijk. Voor onder andere het volgende kunt u bij onze claudicatio-fysiotherapeuten terecht:

  • Uw benen voelen tijdens het lopen pijnlijk en vermoeid aan
  • De beenspieren verkrampen bij lang lopen
  • De pijnvrij te lopen afstand wordt steeds kleiner
  • Abnormaal koude voeten en verdikte teennagels
  • Wondjes op de voeten herstellen minder snel
  • Revalidatie na ingreep in het ziekenhuis (dotteren / by-pass)

Zo werkt fysiotherapie bij Claudicatio Intermittens / etalagebenen

U bent verwezen door uw huisarts of vaatspecialist. Bij de eerste afspraak wil de claudicatio-fysiotherapeut precies weten wat uw lichamelijke klachten zijn. Ook gaat u samen op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw klachten en brengt uw leefstijl in kaart. De claudicatio-fysiotherapeut wilt verder ook weten wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat hoopt u met de behandeling te bereiken? Wat wilt u weer kunnen? De claudicatio-fysiotherapeut onderzoekt daarna het lichaamsdeel of de lichaamsdelen waar u last van heeft, en kijkt welke invloed uw klacht of aandoening heeft op de manier waarop u beweegt.

Als de claudicatio-fysiotherapeut uw klacht volledig in kaart heeft gebracht, bespreekt hij of zij met u het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken. In de behandeling zal door middel van looptherapie worden gewerkt aan verbetering van de vaten. Ook krachttraining kan een onderdeel zijn van de therapie. In de training is ook aandacht voor stoppen met roken, gezonder eten, medicatie en zelfstandig trainen. Het is belangrijk om de gezondere leefstijl vast te houden als de training is afgelopen.

Een afspraak maken

Herkent u zich in bovenstaande klachten? Maak een afspraak met onze claudicatio-fysiotherapeuten, Astrid Rutten-Taal of Maarten Schoenmakers, door te bellen, mailen of het contactformulier in te vullen:

010 471 14 26 - fysiotherapie@pmcschiedam-vlaardingen.nl

Voor fysiotherapie bij etalagebenen is een schriftelijke verwijzing nodig van huisarts of specialist. Als u niet naar de praktijk kunt komen, kan de therapie aan huis gegeven worden.