Duizeligheid

De wereld om u heen draait of u heeft het idee dat u zelf rond tolt. U weet soms niet meer waar u bent en kunt het gevoel hebben om te vallen. Verder kunnen er bijkomende verschijnselen zijn, zoals angst, transpireren, misselijkheid en braken. Dit kan versterkt worden door (snel) opkomen uit een liggende of zittende houding. De duizeligheid- fysiotherapeut kan hierbij hulp bieden.

Wanneer fysiotherapie bij duizeligheid?

Duizeligheid kan diverse oorzaken hebben. Zo is er de acute, kortdurende duizeligheid bij bijvoorbeeld het draaien van het hoofd. Deze vorm van duizeligheid wordt BPPD genoemd en is met een repositiemanoevre (Epley) goed te behandelen. Het kan ook zijn dat de samenwerking tussen ogen en het evenwichtsorgaan verminderd is of dat de informatie vanuit pezen en spieren die zorgen voor een stabiele houding niet goed verwerkt wordt. U kunt er onzeker van worden dat het uw dagelijkse leven beïnvloedt. De sociale en maatschappelijke gevolgen van duizeligheid zijn dan ook vaak groot. Zeker bij oudere mensen kan het soms leiden tot verlies van zelfstandigheid. Voor onder andere het volgende kunt u bij onze fysiotherapeut gespecialiseerd in duizeligheid terecht:

  • U ziet de wereld om u heen draaien
  • Een deinend en onzeker gevoel
  • Klachten van onbalans
  • U ziet bewegende beelden terwijl u stilstaat
  • U ervaart naast de duizeligheid angst of somberheid

Zo werkt fysiotherapie bij duizeligheid

Bij de eerste afspraak wil de duizeligheid- fysiotherapeut precies weten wat uw lichamelijke klachten zijn. Zo kan zij vaststellen of u gebaat bent bij duizeligheid- fysiotherapie of daarnaast nog hulp van een andere (para-)medische specialist nodig heeft. Als duidelijk is dat duizeligheid- fysiotherapie u kan helpen, gaat u samen op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw klachten. De duizeligheid- fysiotherapeut wil ook weten wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat hoopt u met de behandeling te bereiken? Wat wilt u weer kunnen? De duizeligheid- fysiotherapeut onderzoekt daarna het lichaamsdeel of de lichaamsdelen waar u last van heeft, en kijkt welke invloed uw klacht of aandoening heeft op uw houding en de manier waarop u beweegt.

Als de duizeligheid- fysiotherapeut een analyse en hypothese heeft gemaakt, bespreekt zij met u het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken. Dat kan zijn door middel van repositiemanoeuvres, balans- en coördinatie oefeningen, oefeningen om de samenwerking tussen ogen en evenwichtsorgaan te verbeteren of adem- en ontspannings oefeningen aan te leren.

Een afspraak maken

Herkent u zich in bovenstaande klachten? Maak een afspraak met onze duizeligheid- fysiotherapeuten, Marian van Engen en Astrid Rutten-Taal, door te bellen, mailen of het contactformulier in te vullen:

010 471 14 26 - fysiotherapie@pmcschiedam-vlaardingen.nl.

Voor fysiotherapie bij duizeligheid is GEEN verwijzing nodig van huisarts of specialist. U kunt dus direct een afspraak maken. Als u niet naar de praktijk kunt komen, kan de therapie aan huis gegeven worden.