Geriatrische fysiotherapie

Naarmate u ouder wordt, is de kans groter dat u klachten krijgt of minder mobiel bent. Kort gezegd: ouderdom komt met gebreken. Speciaal voor kwetsbare ouderen en voor mensen op hoge leeftijd met complexe gezondheidsproblemen is er de geriatrie fysiotherapeut.

Wanneer geriatrische fysiotherapie?

Als u ouder wordt neemt de beweeglijkheid van uw lichaam af. Dagelijkse activiteiten kunnen dan moeizamer gaan en klachten opleveren. Uiteindelijk kan het zelfs zó ver komen dat uw zelfstandigheid achteruit gaat.  Voor onder andere het volgende kunt u bij onze geriatrie fysiotherapeut terecht:

  • Moeite met lopen
  • Verminderd evenwicht of angst om te vallen
  • Het uithoudingsvermogen dat minder wordt
  • Het optillen van de armen wordt zwaarder
  • Moeite om uit bed of uit de stoel te komen
  • Moeilijk opkomen vanaf de grond of gehurkte houding
  • Verminderde knijpkracht, bijvoorbeeld bij het openen van flessen of uitwringen van doeken
  • Revalidatie na ontslag ziekenhuis of revalidatiecentrum

Zo werkt geriatrische fysiotherapie

Bij de eerste afspraak wil de geriatrie fysiotherapeut precies weten wat uw lichamelijke klachten zijn. Zo kan zij vaststellen of u gebaat bent bij geriatrische fysiotherapie of daarnaast nog hulp van een andere (para-)medische specialist nodig heeft. Als duidelijk is dat geriatrische fysiotherapie u kan helpen, gaat u samen op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw klachten. De geriatriefysiotherapeut wil ook weten wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat hoopt u met de behandeling te bereikend? Wat wilt u weer kunnen? De fysiotherapeut onderzoekt daarna het lichaamsdeel of de lichaamsdelen waar u last van heeft, en kijkt welke invloed uw klacht of aandoening heeft op uw houding en de manier waarop u beweegt.

Als de fysiotherapeut een analyse en hypothese heeft gemaakt, bespreekt hij of zij met u het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken. De geriatrie fysiotherapeut zal samen met u begeleid oefenen,  u voorzien van advies over gebruik van hulpmiddelen en heeft nauw contact met ergotherapeuten, huisartsen, logopedisten, diëtisten en thuiszorgorganisaties

Een afspraak maken

Herkent u zich in bovenstaande klachten? Maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten door te bellen, mailen of het contactformulier in te vullen:

010 471 14 26 - fysiotherapie@pmcschiedam-vlaardingen.nl

Voor geriatrische fysiotherapie is GEEN verwijzing nodig van huisarts of specialist. U kunt dus direct een afspraak maken. Als u niet naar de praktijk kunt komen, kan de therapie aan huis gegeven worden, hiervoor is wel een verwijzing nodig.