Manuele therapie

Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervels en de gewrichten in armen en benen. Ze kijken naar de manier waarop u beweegt en zorgen dat uw gewrichten beter werken. Hierdoor beweegt u (weer) soepel en neemt de pijn af.

Wanneer manuele therapie?

Als uw gewrichten niet goed werken, kunt u last krijgen van uw wervelkolom, armen of benen. Uw lichaam functioneert niet meer optimaal: bewegen wordt moeilijk en soms zelfs pijnlijk. Ook kunnen uw spieren gaan verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van uw lichaam. Voor onder andere het volgende kunt u bij onze manuele therapeuten terecht:

  • Hoofd- en nekpijn
  • Kaakklachten (soms in combinatie met nekklachten)
  • Nekpijn (al dan niet uitstralend in de arm)
  • Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
  • Schouderklachten (soms in combinatie met nekklachten)
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Lage-rugklachten (ook als ze uitstralen naar het been)
  • Heupklachten
  • Pijn en stijfheid in de schouder (frozen shoulder)
  • Tenniselleboog

Zo werkt manuele therapie

Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat uw lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij of zij vaststellen of u gebaat bent bij manuele fysiotherapie of daarnaast nog hulp van een andere (para-)medische specialist nodig heeft. Als duidelijk is dat manuele fysiotherapie u kan helpen, gaat u samen op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw klachten. De manueel fysiotherapeut wil ook weten wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat hoopt u met de behandeling te bereiken? Wat wilt u weer kunnen? De manueel fysiotherapeut onderzoekt daarna het lichaamsdeel of de lichaamsdelen waar u last van heeft, en kijkt welke invloed uw klacht of aandoening heeft op uw houding en de manier waarop u beweegt.

Als de manueel fysiotherapeut een analyse en hypothese heeft gemaakt, bespreekt hij of zij met u het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken. De manueel therapeut vertelt u ook hoe u goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft tips en adviezen over een goede houding. De manueel therapeut beweegt tijdens de behandeling de gewrichten op een bepaalde manier en oefent samen met u om uw houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te verbeteren.

Een afspraak maken

Herkent u zich in bovenstaande klachten? Maak een afspraak met één van onze fysiotherapeuten door te bellen, mailen of het contactformulier in te vullen:

010 471 14 26 - fysiotherapie@pmcschiedam-vlaardingen.nl

Voor manuele therapie is GEEN verwijzing nodig van huisarts of specialist. U kunt dus direct een afspraak maken. Als u niet naar de praktijk kunt komen, kan de therapie aan huis gegeven worden.