Psychosomatische fysiotherapie

Als spanning of emotie een rol spelen bij uw klachten, biedt psychosomatische fysiotherapie uitkomst. Bij deze therapie is er aandacht voor zowel de emotionele, gevoelsmatige kant van een klacht (psyche) als voor de lichamelijke (somatische) kant, en voor de wijze waarop deze elkaar kunnen beïnvloeden.

Wanneer psychosomatische fysiotherapie?

De therapie is bedoeld voor mensen die lichamelijke klachten ervaren waaraan vaak een psychische ervaring gekoppeld kan worden. Voor onder andere het volgende kunt u bij onze psychosomatische fysiotherapeut terecht:

  • Hoofdpijn
  • Onbegrepen pijnklachten
  • Vermoeidheid en onrust
  • Stress gerelateerde klachten
  • Duizeligheid
  • Onverklaarbare spier en gewrichtspijn
  • Benauwdheid
  • Hartkloppingen of druk op de borst
  • Angst of depressieve klachten
  • Concentratie- of slaapstoornissen

Zo werkt psychosomatische fysiotherapie

Bij de eerste afspraak wil de psychosomatische fysiotherapeut precies weten wat uw lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of u gebaat bent bij psychosomatische fysiotherapie of daarnaast nog hulp van een andere (para-)medische specialist nodig heeft. Als duidelijk is dat psychosomatische fysiotherapie u kan helpen, gaat u samen op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw klachten. De fysiotherapeut wil ook weten wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat hoopt u met de behandeling te bereiken? Wat wilt u weer kunnen? De psychosomatische fysiotherapeut onderzoekt daarna het lichaamsdeel of de lichaamsdelen waar u last van heeft, en kijkt welke invloed uw klacht of aandoening heeft op uw houding en de manier waarop u beweegt.

Als de fysiotherapeut een analyse en hypothese heeft gemaakt, bespreekt hij met u het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken. Zo kan er in de behandeling aandacht besteed worden aan het inzichtelijk krijgen van de stressoren, het leren ontspannen en bewust worden van ademhaling, het aanleren van eigen grenzen en het bevorderen van het vertrouwen in het lichaam, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed wordt De problematiek rond psychosomatische klachten kan best complex zijn. Daarom werkt een psychosomatisch fysiotherapeut vaak samen met huisarts, medisch specialist, psycholoog of bedrijfsarts.

Een afspraak maken

Herkent u zich in bovenstaande klachten? Maak een afspraak met onze psychosomatische therapeut, Abbas Jafri, door te bellen, mailen of het contactformulier in te vullen.

010 471 14 26 - fysiotherapie@pmcschiedam-vlaardingen.nl

Voor psychosomatische fysiotherapie is GEEN verwijzing nodig van huisarts of specialist. U kunt dus direct een afspraak maken. Als u niet naar de praktijk kunt komen, kan de therapie aan huis gegeven worden.